Update 30 maart 2014

Inmiddels is gebleken dat de Belastingdienst de bezwaarschriften van de Essent warmte zaak aan het afwijzen is en dat er 2 bezwaarschriften wel zijn toegewezen. Een mooi staaltje werk van een overbelaste Belastingdienst waarvan algemeen bekend is dat er langs elkaar heen gewerkt wordt.

U heeft wellicht al een brief ontvangen van de Belastingdienst waarin onder meer staat dat “…….. Uit dat onderzoek is nu vast komen te staan dat er sprake is van vermeden kosten van een woning met een stadsverwarming aansluiting ten opzicht van……..” . Het mooie aan dit verhaal is dat noch de Stichting Reeshof Warmte, ir. Kees Van Rhijn alsmede ondergetekende hierin zijn gekend. Met andere woorden, we zijn niet geïnformeerd over dit onderzoek, er is geen schriftelijke rapportage van dit onderzoek beschikbaar en evenmin weigeren onze vrienden van Essent nog steeds stelselmatig een inhoudelijke reactie te geven.

U en ik vragen ons dus dan terecht af hoe de fiscus tot dit oordeel is gekomen. Het was op zijn plaats geweest dat de Belastingdienst schriftelijk hoor en wederhoor zou toepassen in deze zaak. Kennelijk gaan ze alleen af op de argumenten van Essent, als die al op schrift staan. De ene hand wast de andere heet dat geloof ik.

In de belastingwet zijn overigens enkele spelregels opgenomen zoals het vertrouwensbeginsel, evenredigheidsbeginsel, zorgvuldigheidsbeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel. Ik ga u verder inhoudelijk niet lastig vallen met deze begrippen maar waar het op neer komt is dat je gerust aan een Belastingdienst mag vragen waarom een bepaalde aftrekpost bij de buurman wel is gehonoreerd en bij u niet. De Belastingdienst moet zich hierover dan op zijn minst verantwoorden. Kunnen ze zich niet verantwoorden of willen ze zich niet verantwoorden dan volgt een gangetje naar de rechter die hierover moet oordelen.

Op basis van juridische gronden – en daar bedoel ik mee dat ik moet wachten tot een hoger beroepstermijn van 6 weken is verstreken - moet ik helaas wachten tot begin/medio april 2014 alvorens ik actie kan ondernemen. Ik zal tot die tijd in overleg treden met de Stichting Reeshofwarmte, ir. Kees van Rhijn en Vereniging Eigen Huis om ons te beraden over het te volgen traject en de te volgen stappen.

Neemt u van mij aan dat dit nog geen gelopen koers is.

Belastingadministratiekantoor Brabant

I.Garlemos

Spaansehoekstraat 6

5035 GK Tilburg

Gsm: 06-47165290

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beconnummer: 506.308

Artikel geschreven op persoonlijke titel van Giannis Garlemos.