Essent warmte update 20/12/2013

Beste lezers,

inmiddels hebben me berichten bereikt dat particulieren die bellen met de Belastingdienst er doodleuk wordt medegedeeld dat de Essent warmte aftrek niet gaat gelden. Dit vereist enige toelichting vanuit professionele kant.

Allereerst, als u bijvoorbeeld 3x naar de belastingtelefoon belt met een vraag is de kans 50% dat u 3x een verschillend antwoord gaat krijgen. Om het simpel uit te leggen zonder heel negatief te worden: De hekpdesk van de Belastingdienst zijn enkele call centers met over het algemeen modaal opgeleide belastingmensen, die weinig affiniteit hebben met specifieke belastingvraagstukken. Als u dus belt met een vraag typen ze het zoekwoord in en lezen ze u het antwoord op. Dat kunt u dus net zo goed uw vraag even googlen. De echte expertise van belastingambtenaren zit op de regionale kantoren. Helaas kunt u die niet rechtstreeks bereiken maar kunt u wel een terugbelverzoek neerleggen om binnen 48 uur terug gebeld te worden.

Ten tweede: Ik heb van mijn kennis team vernomen dat Essent i.o.m. de fiscus uiteraard de warmte aftrek willen pareren of althans barrières wil opwerpen. Een simpele rekensom leert dat als we uitgaan van 10.000 woningen in de Reeshof, die gemiddeld 250 euro terug gaan krijgen, dit neerkomt op een belastingstrop van 2.500.000 euro. De schadeclaims naar Essent toe zijn hierin nog niet eens meegenomen.

Ten derde: veronderstel dat er inderdaad 10.000 bezwaarschriften worden ingediend voor de Reeshof, dan praten we over 5 jaargangen x 10.000 = 50.000 extra bezwaarschriften waarvoor de fiscus een ontvangstbevestiging moet sturen en vervolgens moet gaan behandelen. Die worden hier dus niet erg vrolijk van.

Ten vierde: het standpunt van de fiscus om de hele zaak af te wijzen, van wat ik informeel heb begrepen is, dat ze het op huurkoop willen gaan gooien. Maar helaas ook huurkoop van een woning, een keuken of een badkamer voor de eigen woning is aftrekbaar. De kenners onder ons weten uiteraard dat de rente in de huurkoop aftrekbaar is, niet de aflossing.

Ten vijfde: er is uitspraak gedaan in een zelfde zaak in Breda gedateerd 17 september 2013. Deze uitspraak is volgens Algemene Wet Bestuursrecht onherroepelijk. Hoger beroep termijn is namelijk 6 weken.

Conclusie: laat u niet misleiden door meningen, opinies en stellingen op FACEBOOK, door mensen die zogenaamd de Belastingdienst hebben gebeld en met een kluitje het riet in zijn gestuurd. De Belastingdienst doet er goed aan om in overleg te treden met de kennisgroep – eigenaar van Reeshofwarmte, Essent, belastingadviseurs en ir. Van Rhijn – om een standpunt in te nemen en deze via een officieel kanaal naar buiten te brengen. Zolang dat niet gebeurt, is uw bezwaarschrift, wat eigenlijk een ambtshalve verzoekschrift is vanaf 2008 – mitsdien voor 31 december 2013 ingediend ontvankelijk. Inmiddels zijn de eerste ontvangstbevestigingen al verstuurd door de fiscus.
Rest me u een fijne kerst en vooral warme Kerst te wensen en vergeet niet dat de Belastingdienst dit jaar nog maar op 23 en 24 december open is en op 30 en 31 december 2013 voor het geval u uw bezwaarschrift wilt gaan inleveren.
Mocht u nog gebruik willen maken van mijn expertise, of van collega belastingadviseurs, ik ben dit jaar nog de 23ste en de 24ste december tot u dienst en daarna ga ik genieten van mijn welverdiende rust, de feestdagen en mijn gezinnetje.

Giannis Garlemos
Belastingconsulent
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-47165290