8/2/2017 Wiebes wil 'extra slot' op beveiliging Belastingdienst

Staatssecretaris Wiebes kondigt tal van onderzoeken aan naar de beschuldigingen over datalekken en corruptie bij de Belastingdienst. Uit een ICT-analyse blijkt dat er bij de Belastingdienst geen acute beveiligingsproblemen zijn. Maar of die gegevens altijd goed beschermd zijn, moet nu uit nader onderzoek blijken.

Vorige week meldde het tv-programma Zembla dat de belastinggegevens van alle Nederlanders jarenlang niet goed beveiligd zijn. De staatssecretaris van Financiën noemt de aantijgingen "ernstig". 

Veiligheid

Wiebes hoopt met de nieuwe onderzoeken garanties te kunnen bieden over de veiligheid van de dienst. "Met de genomen en te nemen maatregelen komt er een extra slot op de deur wat betreft de gegevensbeveiliging en aanbestedingen", schrijft Wiebes. 

De staatssecretaris roept alle medewerkers die hun zorgen hebben geuit via Zembla op zich te melden bij een nieuw meldpunt. "Daar kunnen mensen heen met hun zorgen, wanneer zij het gevoel hebben dat ze dit niet bij hun eigen management kwijt kunnen."

Accenture

De problemen bij de Belastingdienst speelden volgens Zembla bij 'de Broedkamer', een eiland binnen de Belastingdienst. Bij die broedkamer werkten tientallen externe consultants van het bedrijf Accenture. De vraag is of Accenture die opdracht eerlijk heeft gekregen.

Wiebes kondigde eerder al aan dat er een apart onderzoek komt naar de aanbesteding van die opdracht. Op specifieke vragen over Accenture kan Wiebes geen antwoord geven vanwege de vertrouwelijkheid van contracten met externe bedrijven. Wel zegt hij dat alle medewerkers van het bedrijf een geheimhouding hebben getekend. Het bedrijf zei eerder in een schriftelijke verklaring dat het zich aan alle geldende regels heeft gehouden.

bron: www.nos.nl

23/3/2016 Klachtenregen site Belastingdienst

"Het is zover, je mag aangifte doen", twitterde de Belastingdienst gisteren nog vrolijk. Velen geven hier vandaag gehoor aan maar ondervinden nogal wat problemen met de website.

Op social media wordt er steen en been geklaagd over de slechte bereikbaarheid en de traagheid van Belastingdienst.nl. Op allestoringen.nl zijn al enkele honderden klachten binnengekomen. Dinsdag waren er ook al veel klachten over de site

Lees meer: 23/3/2016 Klachtenregen site Belastingdienst